UNA ALTRA CA TEVA

El centre de dia de Son Carrió ofereix estades diürnes per a majors amb una línia d’actuacions orientades a la continuïtat de la vida com a la seva pròpia llar; que ells puguin decidir com envellir

 

L’any 2011 es va inaugurar el centre en un espai privilegiat. Situat a l’antiga escola del poble; Ca Ses Monges.

El projecte que s’ha iniciat pretén fer sentir a l’usuari com a casa. Crea un nou model d’atenció centrat en la persona, obert a les famílies i al poble. Les línies d’actuació del projecte són respectar el principi de diversitat personal i ser unacontinuïtat del projecte de vida dels usuaris tenint en compte els seus costums i preferències.

La intenció és que tots puguin participar de les decisions i iniciatives que s’impulsen en el centre i tinguin la capacitat de decidir sobre el seu propi envelliment, fugint de les etiquetes; el que es tradueix en un profund respecte en el seu sistema de valors i creences mantenint el seu estil de vida propi i posant al seu abast allò que els produeix més benestar.

La idea vol evitar reproduir ambients escolars no propis d’una edat adulta i rompre amb la idea de centres tradicional i els estereotips d’aquests; on tot està pautat.

El principal objectiu d’aquest nou concepte és evitar que hi hagi un tall entre casa seva i el centre.

 

 

Voluntaris, nins i nines de l’escola visiten als usuaris del centre de dia i comparteixen activitats; sent un al·licient més per als majors i un aprenentatge pels més petits. Unes intervencions amb les quals es seguirà treballant per aconseguir un centre obert, on tothom qui vulgui pugui visitar als usuaris, fer un cafè amb ells o simplement fer la passada.

 

 

N’Antònia i el seu marit, en Salvador, fa pocs mesos que són usuaris del Centre de Dia però expliquen alegres que es lleven amb ganes d’anar a Ca Ses Monges. «El nostre dia a dia d’ençà que som aquí és molt més entretingut; fem el que faríem a casa, però amb companyia»

 

 

«Els primers dies tenia pena per haver de venir, però ara, no ho canviaria per res»; explica na Ramona “Maia”; usuària del centre de dia de Son Carrió; «venir aquí m’ha fet tornar jove»

 

 

En Salvador per exemple, és l’encarregat de recollir els diaris cada dia i dur-los als seus companys. «Em llevo una mica abans per poder anar a cercar la premsa». Un altre Salvador és qui cuida l’hort, cada un fa el mateix que faria a casa.

 

                    

Activitats de cuina, on elaboren receptes d’abans, com les que farien a casa; confitura, empotar pebres i tomàtigues, tenir cura del jardí i de l’hort, fer tallers de costura, activitats artístiques i creatives com la pintura de llenç o confeccionar bijuteria són els projectes de vida de qui decideix passar-la a un altre ca seva.